FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQS) FOR EXTENSION OF ENLISTMENTS TO COMPLETE PRESCRIBED SEA TOUR FOR FIRST TERM PERSONNEL.
[bookmark: _GoBack]The purpose of NAVADMIN 004/17 is to announce an opportunity for first term Sailors to apply for authorization to extend their enlistment to complete the prescribed sea tour for their applicable rating.  Retaining our current cadre of experience Sailors at sea will undoubtedly improve our Navy’s mission readiness and provide a much clearer demand signal for accession planners.   Sailors who elect to extend their enlistment to complete their prescribed sea tour will benefit by having an extended C-WAY window and additional opportunity for advancement.
FAQs:
Q1. Who is eligible to apply to extend EAOS to Prescribed Sea Tour (PST)?
A1. First-term Sailors in E3-E6 paygrades.
Q2. If I am identified as eligible (see Q1), what additional qualifications pertain?
A2.   
    A.  Must be on their first enlistment
    B.  Must be a designated Sailor
    C.  Must have an expiration of Active Obligated Service (EAOS) prior to 31 JAN 2020, and prior to the month and year in which they will complete their prescribed sea tour.
    D.  Must be on type 2, 3 or 4 sea duty as defined in MILPERSMAN article 1306-102
   E.  Must be recommended by their commanding officer (CO). Those Sailors who are not recommended by their CO are ineligible to apply for this opportunity.
   F. Must have passed their most recent physical fitness assessment
   G. Must not have an advancement recommendation of “progressing” or “significant problems” in the past year.



Q3. How do I apply to this program?
3.  First-term Sailors who have their CO’s recommendation, and desire to take advantage of this opportunity must apply via a NAVPERS-1306/7 (enlisted personnel action request).  Reason for submission:  “extend EAOS to complete prescribed sea tour”.  The 1306/7 must be endorsed by their CO and emailed to: PERS-81@navy.mil	.
Q4. How does this opportunity affect SRB eligible Sailors?
A4.  SRB eligible sailors shall be counseled regarding the financial implications of executing an extension of enlistment vice obtaining a C-Way quota and executing a reenlistment contract.  Commands must ensure that the required counseling is documented on a permanent PG-13 in their EMF.
Q5. How will my 1306/7 be processed?
A5.  The EAOS extension requests will be reviewed by enlisted community managers (BUPERS-32 and OPNAV-133) for impacts to rating health.  NAVPERSOM (PERS-8) is the final approval authority for exception to policy requests.  Upon receipt of approval the member must execute the extension of enlistment within 30 days.  Eligible Sailors do not need to meet high-year tenure requirements or have an approved C-Way quota to take advantage of this opportunity.
Q6. What is the application deadline?
A6.  All requests must be received no later than 2359, 28 FEB 2017 Central Time by PERS-8.
A7. What else do I need to know about the process?
Q7.  Servicing personnel offices will prepare the extension of enlistment only upon receipt of proper authorization from PERS-8 and within 30 days of approval.  Reason for extension:  “to extend EAOS to complete prescribed sea tour”.
Q8. Where can I go for additional information?
A8.  PERS-81:  (901) 874-3048 / DSN 882-3048 or BUPERS-32: (901) 874-267; C-Way Administrative Desk: (901) 874-2102
Q9. Do I need to have an approved C-Way quota to apply?
A9. No. See Question# 2 for additional information.
Q10. Will I receive a C-Way quota for volunteering for this program?
A10. No. You can continue to apply for a quota while in the C-Way window.   
Q11. If I have a Denied Final Action (DFA) or Denied Final In-Rate (DFI) from C-WAY, am I eligible for this program and how am I affected?
A11. Your SEAOS will be adjusted to align with the prescribed sea tour (PST) end date as requested by your 1306/7. When you later become C-WAY eligible, you will re-enter the C-WAY application process 15 months prior to your SEAOS as per MILPERSMAN article 1160-140.
Q12. Does volunteering for this program approve me to re-enlist?
A12. No. This approves you for a short-term extension (STE) only to meet your PST.
Q13. Once approved, may I cancel my request?
A13. You may cancel your request prior to executing the extension (signing the document for your contract extension).
Q14. If I have an approved C-WAY quota to convert, can I apply for this program to remain in-rate?
A14. No: Funding for your conversion may already be obligated and community managers have accounted for the change in rate.
Q15. I am approaching High-Year Tenure (HYT). May I apply to this program?
A15. Yes.   
Q16. If I have less than 30 days until my SEAOS, may I apply for this program?
A16. Yes: your command should call the ECM to expedite your request. 
Q17. If I’m currently in a C-WAY window, do I need to continue applying for a quota while also requesting this program?
A17. Yes because you may be approved for a quota (and thus permitted to re-enlist).
Q18 Will my approved C-WAY quota be considered “executed” if I approved for this program?
A18. Yes. Your quota will be executed if your SEAOS changes by 30 days (or greater), such as would be the case by this program. You can re-apply for a C-WAY quota provided you enter a prescribed C-WAY window. If you are not in a prescribed C-WAY window you can contact your ECM to request an additional “look”.


